1 Temmuz 2012 Pazar

Amaç Satıcısı

Bu hayat amaçsız çekilmiyor. Bir amaç için ölmeleri saymazsak insan, içinde bulunduğu hayata tutunmak için kullanıyor amaçları. Amaçlar, bizi bu dünyaya bağlayan araçlar gibi… Bu araçtan yoksun olan insan, intihara meyilli oluyor. Eh, hayatı sevdiğimiz de bir gerçek… İntihar tarzı manyaklıklardan uzak durmak için amaç arıyor insan, buluyor, kaybediyor, sonra yeni amaçlar arıyor. Bununla sınırlı değil insan-amaç ilişkisi. Ee, madem insan amaçsız yapamıyor ama çok kez bir amaç da bulamıyor, bu noktada da amaç satıcıları giriyorlar devreye, yararlanıyorlar insanın çaresizliğine çare, dertsizliğine dert arayışından: Amaçlar veriyorlar insanlara. Kâr ediyorlar bunlarla.

Şike yapılıyor ya da yapılmıyor, bunun bu yazıda bir önemi yok. Önemli olan, Türkiye’nin en büyük kulüplerinden birinin başkanının “şike yaptığı iddiası” ile tutuklu bulunması… Hoş bir durum değil. Bunda hepimiz hemfikiriz. Peki, böyle bir iddia ile tutuklu bulunan başkanın adı kullanılarak taraftarın duygularının ve parasının sömürülmesi? Bu hoş mu? “Başkanımızın en büyük arzusu 1 milyon taraftarımızın 5-10 lira verip bu kampanyaya katılması… Onu bu arzusuna ulaştırmak bir Fenerbahçeli olarak büyük borcumuz.” He, öyledir.

Sadece para mı sömürülüyor? Yo… Zamanı sömüren de var. Milyonları televizyon başına kilitleyenler var. Islı bir adaya yerleştirilmiş, doğayla savaşıyorlarmış gibi görünüp kendi içlerinde güreşe tutuşan, birbirinin kuyusunu kazan, birbirini sırtından bıçaklayan insanlar sunuyorlar. Bir favori yarışmacı, bir amaç sunuyorlar ve milletin zamanını çalıyorlar. Saniye saniye, dakika dakika, saat saat sömürüyorlar insanları. Heyecan, aksiyon, hareket istiyor ademoğlu ama gününün tamamını başka hayatları izleyerek harcıyor, çar çur ediyor.

Napolyon ne Paris Saint Germain için para bağışında bulunmuştur, ne de her Salı saat 21’de televizyon karşısına geçmiştir Survivor izlemek için. O yüzden büyük adamdır. Kısadır, yerden bitmedir, ama büyük adamdır. O, bir amaç satın almamış; kendi amacını kendi elleriyle yapmış.

(Eski yazılarımı bulup bulup koyuyorum buraya.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söyleyecek sözün varsa sen de paylaş.