13 Aralık 2012 Perşembe

Modern İnsan ve Gülmek

Modern insana özgü üç nitelik vardır ki bunlar ilk insanlarda bile yoktu: Mizah, karizma algısı, hayal gücü. Mizah dışındakileri doğru anladığımdan emin değilim ama o, garanti var bu üçlü içinde. Mizah ilginç bir şey; gelişmişlik gerektirir, zekâ gerektirir. Ve gülmek… Bu da sadece insanlara özgü bir tepkidir. Hayvanlar da, özellikle şempanzeler, gülmeye benzer bir hareket yaparlar belki ama tepki değildir bu, pasif bir harekettir onlar için.

Bazı hayvan türlerinde ve insanlarda kadının, erkeğini yiyerek öldürmesi sıradan bir durumdur. İnsanlarda biraz farklıdır gerçi, kadın erkeğin sadece başının etini yer, kalanına erken ve acılı bir ölüm bırakır. Şaka yapıyorum: Mizah insana özgü bir niteliktir, demiştim. Kendi türünden olanları sebepsiz yere öldürmek de öyle. Kendi türünden olanı bile bile ölüme göndermek de… Her sürü, bölgesini savunacak ya da bölgesini genişletmeye çalışacaktır ama başka çıkarlar için, zevk için, ün için, şöhret için savaş çıkaracak insandan başka canlı yoktur. Türünden birine kin duyan bir başka canlı türü söyleyin bana.

Gülmek… Gülmek de sadece insanlara özgü bir tepkiydi. Ne olursa olsun gülüp geçmek bazı şeylere… Sizler de gülün ama geçmeyin. Durun, bekleyin, düşünün. İnsan olduğunuzu ispatlayın evrene, daha iyi olduğunuzu ispatlayın ve gülün, gülümseyin. Dilerim hepiniz mutlu olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söyleyecek sözün varsa sen de paylaş.