19 Eylül 2011 Pazartesi

Düşürmeyi Öğrenmek

Hepimizin hataları var. Hiç kimse mükemmel değildir. Ben bile değilim, demek ki kimse değil. Yani mükemmel olmaya çalışmak yerine mükemmele yaklaşmaya çalışmalıyız. Her şeye sahip olmak yerine sahip olduklarımızdan en yüksek verimle yararlanmak olmalı amaçlarımız.

Bu aralar kafamı jonglörlüğe taktım. Becerebildiğim söylenemez ama deniyorum. Hayır, yukarıdakilere bağlayabilmek için “Üç topla yapamıyorsanız tek topu havada çevirmeye çalışın.” demeyeceğim. Bir siteden aldığım öneriyi paylaşmak istiyorum sizinle. “Üç toplu ardı ardına” adlı tarzı öğrenmek isteyenlerin, metinin başında bulduğu not bu:

“İlk öğrenmeniz gereken şey topları düşürmektir. Jonglörlük öğrenmeyi zorlaştıran yegâne şey, topları düşürmekten korkmaktır. Aslında topları düşürmeyi en başta öğrenmek, ileride işinizi çok kolaylaştıracak. Topları havada tutmaya çalışırken düşme riski olan topların peşinde koşmaktansa düşmelerine izin vermek daha eğitici olacaktır. Bir kere bu refleksinizi yenerseniz bundan sonra yapacağınız birçok harekette daha korkusuz olacağınızı göreceksiniz.” (jonglörlük.com)

Hani hep derler ya “Korkularınla yüzleş, yüksekten korkuyorsan ağacın tepesine çık, karanlıktan korkuyorsan kömürlüğe gir.” diye, bu da aynısını öneriyor aslında. Korkuyla değil, bir gerçekle yüzleştirmek istiyor seni; hata yapabildiğin gerçeğiyle.

Hata yapınca yola devam edememek, dönüp dönüp o hataya bakmak, kendine kızmak her zaman yapılabilecek ama hiçbir kazanç getirmeyen şeyler… Önemli olan kendimizi hatalarımızla kabul etmek, hatalarımızla sevmek… Yapılması gereken hatalara kızmak yerine onlara alışmak ve belki bir anda değil ama zamanla onlardan kurtulmak... Hatalarımızın bizim üzerimize binip ağırlık yapmalarına, bizi yavaşlatmalarına izin vermek yerine jonglörlükteki toplar gibi yere düşmelerine izin verip yolumuza daha hafif ve daha hızlı devam etmemiz gerekiyor.

Elimizdekini düşürmeyi öğrenmek gerekiyor, düşmeyi öğrenmek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Söyleyecek sözün varsa sen de paylaş.